Weblog (2011-2014) over creatief schrijven (ckv) op de RSG Ter Apel

Weblog (2011-2014) over creatief schrijven (ckv) op de RSG Ter Apel
Tijdens het cursusjaar 2013-2014 stond de natuur weer centraal! Foto: Ruiten Aa tussen Smeerling en Ter Wupping

donderdag 8 december 2011

Poëziewedstrijd


Oproep aan RSG-leerlingen (bovenbouw havo/vwo):

Schrijf een sonnet. Als je wint, wordt het op muziek gezet!

Op donderdag 26 januari 2012 is het Gedichtendag, hét Poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. In Theater Geert Teis in Stadskanaal vindt dan de Muzikale Avond van het Gedicht plaats. Dana Winner en Erwin de Vries treden op, samen met de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Friso'. 
Op deze avond wordt ook de winnaar (gekozen door het publiek) bekend gemaakt van de Poëziewedstrijd voor scholieren. Zijn of haar gedicht wordt op muziek gezet en bij de volgende editie van de Muzikale Avond van het Gedicht professioneel gezongen en begeleid.

Wat moet je doen?
Het enige wat je moet doen, is een sonnet schrijven over het thema 'stroom' (dit woord heeft verschillende betekenissen; je mag zelf weten welke je gebruikt). Het sonnet mail je uiterlijk maandag 19 december naar de heer Hans ter Heijden (terheijden@rsgterapel.nl) van de RSG Ter Apel. Vergeet niet je naam en klas te vermelden! Een jury van de RSG bepaalt de eerste vijf plaatsen van onze school. De sonnetten van deze leerlingen worden ingezonden om mee te dingen naar de hoofdprijs!
Als je vragen hebt, stuur dan een mailtje naar de heer Ter Heijden!


Wat is een sonnet?
Een sonnet is een gedicht van veertien regels, met twee strofen van vier (kwatrijn) en twee van drie regels (terzine). Vaak volgt na de achtste regel een verandering. Deze 'wending' noemen we ook wel chute. Het rijmschema is vaak abba - abba - cdc - dcd. Hier mag je van afwijken, maar het moet wel rijmen!
De belangrijkste rijmschema's zijn:
aabb: gepaard rijm
abab: gekruist rijm
abba: omarmend rijm.

Een voorbeeld van een sonnet:

Marie-Jeanne

Wéér in 2A te zitten was wel fijn
als ik rechts achterom keek naar dat liefje.
Maar zij keek steeds terug zo van wat blief je,
of helemaal niet, wel een harde lijn.

Met Sinterklaas gaf ik mijn hartendiefje
een hart van suikergoed en marsepein.
Zij deed de stille gever hartepijn,
want gaf hem via Joan het volgend briefje:

Daar stond geschreven: 'Jan, ik heb gemerkt
dat je me aardig vindt. Ik vind jou niet
aardig. Zwijg daar dus over, Marie-Jeanne.'

Die doffe dreun heeft twee jaar doorgewerkt.
Nu kan ik lachen en ik zing een lied;
toen wou ik huilen maar ik had geen tranen.


Jan Kal


Stroom

'Stroom' heeft veel betekenissen. Je mag zelf weten welke betekenis je gebruikt voor je sonnet. Hieronder enkele suggesties.

Stroom is ritme, flow, een vloeiende en ongrijpbare beweging van A naar B, dankzij een teveel aan de ene of een tekort aan de andere kant. Stromen kunnen uit woorden bestaan, uit lading, gedachten, uit informatie, stoffen of dingen. Stromen verbinden plekken op deze wereld en brengen mensen bij elkaar. Of juist niet. ‘Stroom’ is er altijd en overal.

Voor ons dagelijks comfort vormt stroom de basis: elektrische stroom verlicht onze huizen en laat onze computers zoemen. Dankzij olie en gas hebben we het warm en drinkwater stroomt onze huizen binnen. Energiestromen gebruiken is goed, ze verspillen niet. Door groeiende ecologische aandacht weten we dat de aarde geen onuitputtelijke energiebron is. Gelukkig zijn water en wind alternatieve bronnen van energie die altijd stromen.

Stroom is meer dan luxe en comfort: het is de kernbeweging die leven mogelijk maakt. Bloed stroomt door onze aderen en voedt lichaam en geest. Met zuurstof bijvoorbeeld, door sapstromen in bomen en planten in de lucht gebracht. Ons brein stuurt ons op zijn beurt met minuscule stroompjes aan en laat uit gedachten stromen van woorden ontstaan.

Woordenstromen en gedachtestromen vloeien samen tot ideeën en principes: stromingen in artistieke, wetenschappelijke of politieke zin. Hele mensenmassa’s brengen ze op de been, of het nu om demonstraties of feestelijkheden gaat. Ze komen samen – of ze botsen.

De poëzie laaft zich aan al deze stromen. Ze drijft erop mee of gaat er met kracht tegenin. Raakt de doorgang versperd, dan loopt de druk op, met een stroomversnelling aan gedichten tot gevolg. Gedichten die de spanning bij de dichter ontladen en de batterij van de lezer opladen. Stroom inspireert. Alles stroomt.

Hieronder tenslotte een kort gedicht over 'stroom'. Let op: dit is géén sonnet!

ik geloof in een rivier   
die stroomt van zee naar de bergen  
ik vraag van poëzie niet meer   
dan die rivier in kaart te brengen 
 
 
Remco Campert